dinsdag 17 september 2013

Breizh


Dauwmelijntje op zoek naar stenen ...

Het was een indrukwekkende belevenis om een dertigtal kilometers van Rennes, temidden van het platteland op een zonovergoten heuvel te Essé onder een groep oude eiken deze "Roche aux fées" te ontdekken. De eerste op onze reis en tevens één der grootste en best bewaarde dolmens van Bretagne waarvan de meesten ouder blijken te zijn dan de piramiden in Egypte. De betekenis ervan is nog steeds niet achterhaald en verschillende theorieën doen hierover  dan ook de ronde. Deze dateert van minstens vierduizend jaar voor Christus en telt 41 megalieten, sommige meer dan 40 ton zwaar.  De imposante stenen werden door de bouwers vanuit een steengroeve vijf kilometer verderop hierheen verplaatst.
Bijzonder fascinerend is wel, dat dit huzarenstuk van neolithische architectuur niet zomaar willekeurig werd neergezet, maar tijdens de winter-equinox met zijn vier opeenvolgende kamers van gezamenlijk 20 meter lengte, precies op één lijn ligt met de opkomende zon.

Soortgelijke megalithische bouwwerken werden niet alleen gevonden in Bretagne maar langs de kusten van heel West- Europa: bij ons in België en Nederland, in Ierland, Engeland, Portugal, Duitsland, Denemarken, de Westelijke Kaukasus en blijkbaar zelfs in Zuid-Korea ...

6 opmerkingen:

 1. dauwmelijntje, hier ben je wel op heel iets bijzonders gestoten :-0
  wat indrukwekkend zal dat geweest zijn om te zien hoe met mankracht die stenen verplaatst werden...
  ik kan me er een kleine voorstelling van maken
  http://mail.bs-goedeherder.nl/meesterdorus/geschiedenis/Prehistorie/hunebedden/hunebouw.html

  geweldig....had ik graag willen zien:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh, Klaproos, er zijn er in onze contreien ook nog heel wat te ontdekken, weet ik ondertussen. Ik heb er geen idee van of jij ver van Drenthe woont, maar daar ga ik weldra toch ook mijn licht nog eens opsteken, denk ik. Blijkbaar staan er een vijftigtal van deze bouwwerken daar in de buurt!
   Het is doorgaans wel even zoeken, want ze verstoppen zich graag en in Bretagne bij voorkeur dan nog tussen doornstruiken =] is me opgevallen.
   Maar er volgen op mijn blog nog meer Bretoense megalieten de komende dagen ... in allerlei constellaties die allen de moeite van een bezoek meer dan waard waren.

   Verwijderen
 2. Jaja, zulke woningen bouwen ze tegenwoordig niet meer !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeg dat wel, Simon. De isolatie is helaas niet conform de EU-wetgeving, vrees ik.
   Maar wat "duurzaamheid" betreft zetten ze ons beslist een neus!
   =]

   Verwijderen
 3. Mooi is dat, hè? Ik vind het altijd zo knap...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou ontzettend van de sfeer die ik rond heel wat megalieten waarneem. Er hangt (niet altijd maar toch) vaak iets verhevens en anderzijds ook onverklaarbaar aards in de buurt van waar je ze terugvindt...
   Dank voor je reactie hier.

   Verwijderen

Lieve bezoeker,

Krabbel hier maar uw gedacht neer.
Ik kan altijd iets bijleren.

Alvast bedankt en nog een prettige dag gewenst.

- Dauw -